tiistai 31. elokuuta 2010

Laksyja, laksyja, laksyja.

En oo elaessani tehny koskaa nain paljo laksyi, joka paiva tulee ihan mukavasti niita, ja mikas on niita tehdessa! Mut koulussa menee jees, kavereita saatu paljonki sun muuta. Saatii tiistaina tehtavaks kirjottaa aanelonen amerikan economysta, oon ollu taalla sen 2 ja puol viikkoa ja henk.koht. ei mitaaan hajua kyseisesta aiheesta. Onneks on torstaihin asti aikaa :)
Lauantaina seka sunnuntain lahettii Mariuksen (saksalainen vaihtari) kanssa rannalle, joka on noin 10 mailin paassa majapaikastani, ja se on siis jarven ranta. Kaunis paikka ja vesi oli perfect, ja muutenki iha loistava saa, paitsi etta taman loistavan saan seurauksena palanu iho.
Yllattavan kuuma taal on vielakin, kokoaja paukuttelee 90 fahrenheitin rajaa (= 32 C) ja taa ilman kosteus tekee siita vielaki kuumemman. Mutta en ma siita valita, hyva vaan etta on lamminta mahollisimman pitkaan! Huominen menee sitten syntymapaivaa vietellen :)

keskiviikko 25. elokuuta 2010

hi

Sunnuntain kaytii Iowa State Fairis, eli kyseessa on Iowan osavaltion markkinat, ja uskosin et joka osavaltiol on omat state fairinsa. Siel oli elaimii, erilaist syotavaa ja viihdetta. Ihan siisti kokemus, mut ku 35 astees alkaa pikkuhiljaa kuumuus painaa paalle. Soin siel elamani ensimmaisen caramel applen, eli toffeeseen "upotettu" omena, ihan hyvaa oli.
Mut tanaan se alko, high school! Mun paivat on aamu kahdeksast iltapaiva kolmeen, et ihan sopivan pituset. Se on vaa outoo, et taal on joka paiva samat nelja ainetta, ja niit vedetaa vahintaa kurssi jokaista, joitaki jopa kaks. Et se on ny yks lukukausi joka aamu alotetaa matikalla, sweeet. Alkuun olin vahan hukassa, en saanu kaappii auki sun muuta, mut siit se lahti sit rullaamaan :) Ensiks oli algebraa 90 min, siin 10 min tauko ja sit espanjaa. Espanjan jalkee oli viiden minuutin tauko minka aikan piti kiirehtii kaapille ja siit advisorytuokioon, joka on 25 min pitune luokanvalvojan tai jonku sen tyyppisen pitama juttu, jonka aikan vaa oikeestaa hengataa siel luokassa ja jutellaa muitten kanssa. Sen jalkee taas viiden minuutin tauko ja American History oli vuoros seuraavana. AH:n jalkeen ruokatauko, ja kylla, se ruoka ei oo mitaan hirveen maittavaa. Kahel dollarilla sain 4 kanapalaa, leivan, porkkanan ja omenahilloo. :D Ruokailun jalkeen oli viel Intro to business, en kyl tiia oikee mita asioit siel kaytii mut eikohan seki tuu selviimaan kurssin aikana! Eli jokainen tunti on 90 min, ja naa samat aineet on joka paiva samaan aikaan vahintaan 45 paivaa putkeen :) Mut kyl siel siistii oli, laksyy tulee vaan ihan tajuttomasti ja ne vaikuttaa arvosanaan sen 30%, kun taas pistarit ja tietovisat 60%! Vika 10% meneeki sit olemassaoloon mut on toi hirvee maara toi 60 % arvosanasta :0 mutta eipa tassa mitaan, elama on great!

perjantai 20. elokuuta 2010

Footballfriday!

Greetings from rainy Iowa!
Tanaa lahettii kaymaa Iowan suurimmassa ostoskeskuksessa, Jordan Creekissa, mika kuitenkin yllatti mut pienuudellaan. Odotin jotain sairaan suurta, mut ei se oikeestaa ollu ku Jumbon kokoine. Toki tarjontaa oli laidasta laitaa et loys etsimansa, ja lahinki sielt sit huppari mukana jota olin ettimassa. Eika taal ny mitenkaa erityisen halpaa oo, no vaattet toki mut elintarvikkeet aika lailla samaa luokkaa Suomen kanssa. Seki hamaa ku hinnoissa ei ilmoteta veroa, et sen saa vast kassalla tietaa et paljo siihe tulee plussaa siihe hintaa, taal Iowas se on 6 senttia jokasta dollaria kohden.
Mutta joo, tanaa alkaa Iowan high schoolien footballkausi, eli amerikkalaine jalkapallo on kyseessa, ja se on laji mita seurataa taal ja paljon. Eka peli on Ankenyy vastaan, ja katsomaan ollaa menossa, samalla kokemaan se high school spirit mista nii paljon puhutaan :) katsojamaaratki on vaha eri ku kotosuomessa, high schoolin footballmatsii tulos katsojii joka matsii noin 1000.

keskiviikko 18. elokuuta 2010

6th day in America

Maanantaina kavin ekaa kertaa tulevassa koulussani, Waukee High Schoolis, joka on noin mailin paassa kodista. Tapasin oman deanin, joka siis hoitaa asioita ja jos tulee jotai kysyttavaa ni hanelt voi aina kysyy. Valitsin lukuvuodelle 2010-2011 algebra 1, espanja 2, englanti 2, American history, world geography, introduction to business ja advertising seka P.E:n. Kaikki palkit ei tayttyny, mut voin sit jossain kohtaa lukuvuotta kayda ilmottamassa loput kurssit deanille, jos loytyy jotai kiinnostavia kursseja. :) Ja mika parasta, paasin senioriks! Eli saan kokee Graduationit sun muut, eli saan kaiken irti tasta vuodesta koulunkin saralla.
Samana paivana kavin ensimmaisis (ja viimeisis) crosscountrytreeneissa, eli maastojuoksu on siis kyseessa, ja se oli siis niin karsimysta :D Iowan paahtavan auringon alla juoksu ei ollu kyl mitenkaan mukavaa, vaa olin iha kuollu ku paastii alotuspaikalle, ja juostiin joku 6 mailii. Voin vaa kadehtii mun hostveljea, joka paivittain juoksee sen 6-10 mailia, joskus jopa kahdesti.
Illalla meen pelaamaan futist koululle, ku Frank soccerjengista kysy jos haluisin tulla messii ni sinne sit!

Cya, Roni

sunnuntai 15. elokuuta 2010

Heyya

Hostperheessa ollaan! Kaikki on menny ihan loistavasti ja vielakin taytyy hehkuttaa kuin upeeta taal on kaikki, kavelen vaa suu auki missa tahansa ollaan.
Tanaan kavin ekaa kertaa amerikkalaisessa kirkossa, ja joo, se on ihan erilainen ku meilla Suomessa. Paljo enemman fiilista, porukka laulaa mukana ja soittimina toimii rummut, kitara, bassot sun muut. Ja se oli muutenki paljon "vapaampi", jengi otti rennosti ja pastori heitti lappaa.
Sit pidettii meilla welcomepartyt. Naapurusto keraanty meille ja tapasin paljo uusii ihmisii, mut nimet vaan ei todellakaa jaa paahan ku niita tulee paivas niin paljo :D yhta asiaa en osaa sanoo: omaa nimeeni! Se oikeesti tuottaa vaikeuksii sanoo se! Yllatyin siita, et miten paljon puhuin englantia ja se tuli melkee ittestaan.
Illemmalla oli ekat soccermatsit taalla, kaks pelii keskella maissipeltoja. Taso ei kyl oo mitenkaa paatahuimaavaa, mut taalla se on nakojaa enemman et kaikki kannustaa kaikkia eika taidoil oo niinkaan valia :) voitettii eka 3-1 ja toinen 3-o.
Ensimmaisen footballpelin koin perjantaina, kaytii hostveli Taylerin kanssa kattomassa koulun harjoituspeli. Ensimmaisen sweet cornin (Iowan kuuluisuus) soin kanssa, ja se oli kyl hyvaa :) kohta vois pedin puolelle painua, hola!

perjantai 13. elokuuta 2010

Taalla sita ollaan, jalkeen useiden lentomatkojen ja koneenvaihdosten! Kello 8.35 lahti kone Helsinki-Vantaalta kohti Tukholmaa, Arlandan lentokenttaa. Fiilikset oli korkeella ja Tukholman-koneessa tajusi, etta se on menoa nyt. Tunnin mittainen lento meni hujauksessa ja porukalla lahdettiin suunnistamaan Chicagoon menevan koneen portille. Alkuvaikeuksien jalkeen portti loytyi ja seuraavana meita odotti 9-tuntinen lento kohti O'harea, Chicagon lentokenttaa. Lento oli tuskastuttavan pitka, ja kun perille paastiin, vastassa odotti ERITTAIN kuuma Chicago. Mittari lahella 38 celsiusta, saavuimme lapi tarkastusten AFS:n vastaanottopisteelle, mista sitten vaihtareiden tiet erosivat. Meita oli kolme vaihtaria menossa Des Moinesiin, ja meilla kavi tuuri: kuuden tunnin bussimatkan sijasta paasimme taittamaan matkan lentokoneen kyydissa, ja 45 minuutin paasta meita odotti Des Moines, Iowan osavaltion paakaupunki.

Talla hetkella ollaan Sheraton nimisessa hotellissa, Des Moinesissa. Meita on siis 9 vaihtaria taalla talla hetkella (ma mukaan luettuna). Kolme Thaimaasta, yks Uudesta-Seelannista, kolme Suomesta, yks Kiinasta ja yksi Belgiasta. Orientaatioleirin ainoona poikana sain oman hotellihuoneen :) Just soin aamupalan, ja kohta meil alkaa luento, jossa valmistaudutaa kello kolmelta saapuvia hostperheita varten, kello talla hetkella 8:22 am. Mut on taa ihan suurenmoine maa, kaikki on nii suurta ja makeeta! Kaytiin tossa eile illalla syomas "Fuddruckers" nimisessa ravintolassa, jossa valittii minkalaisen pihvin ottaa hampurilaisee ja sitte ite sai tayttaa sen hampurilaisen omavalitsemilla taytteilla, ja se safka oli kyl tajuttoman hyvaa! Mut nyt ma jatkan taalta Ameriikoista, seuraava teksti tulee ku paastaan hostperheeseen :) see ya!

keskiviikko 11. elokuuta 2010

Hetki lyö

Viimene ilta Suomessa ennen USA:n matkaa.. Vähä iskee haikeeta oloo, mut se on silti vaan vuosi, et otetaan siitä kaikki irti ja palataa hyvin mielin sitten takasin koto-Suomeen. :)
Laukut on pakattu, just ja just alle sen sallitun 23 kilon! Muutaman tunnin päästä pitäs olla Helsinki-Vantaan lentokentällä vastaanottamassa lentolippuja ja näkemässä vaihtarikavereita. Pari päivää sitte tuli ekan kerran semmone olo, et rupes jännittää, ja käsittää tän jutun todellisuuden!

Vuosi. Mitä mä odotan siltä? No ensiks, tottakai puhumaan englantia sujuvasti, mikä on sit jatkoo aatellen aika tärkee asia, loistavien kokemuksien kokeminen, joita sitte voi jälkeenpäin kelailla hymyssä suin, elinikäisiä ystäviä, keiden kanssa voi pitää jatkossa yhteyttä ja paikkoja, joihin oon sit jatkossa aina tervetullut. :) Mutta kaikista eniten odotan sitä, että perhe on semmonen, jossa viihdytään ja pärjätään loistavasti yhdessä, sillä perhe on yks suurimmista tekijöistä, mikä tekee vuoden loistavaksi. Tottakai se on myös ittestäänkin kiinni.

Mut nyt nukkumaan muutamaks tunniks, ja sit laukut kantoon ja kohti lentokenttää! Hyvää vaihtovuotta vaihtareille ja loistavaa vuotta kavereille, jotka sit vuoden päästä taas nään! :)

lauantai 7. elokuuta 2010

5

Tänää napsahti kätee ensimmäiset dollarit! Iha siistin näkösii, mut vähän suurempii ku nää eurolappuset, ni pitää pistää uus lompakkoki hankintalistalle. Ihmettelen sitä, ettei jännitä yhtää tai mitää, kai mä sit lentokentäl havahdun siihe et lähtö kolkuttelee jo oikeesti ovella!
Saavun Chicagoon noin 12-13 paikkeilla, josta sit jatkuu joko bussi- tai lentokonekyydillä kohti Des Moinesia. Bussilla se matka on noin 4-5 tuntia, lentäen sen matkan taittaa 45 minuutis, mut jos henkilökohtasesti saisin valita, ottasin bussikyydin, koska sen aikana on helppo tutustuu uusiin ihmisiin jotka on tulossa samalle suunnalle ku minä :) Viel on yks asia hoitamatta tääl Suomen päässä sittenki, eli muuttoilmotus pitäs tehä, mut eikai siinä muuta sen kummempaa.
Roni

tiistai 3. elokuuta 2010

8 nights to go :O

näin se aika vaa etenee! pieni jännitys alkaa jo hiipiä kehoon, ja viel ois tehtävää roppakaupalla edessä! tuliaiset, pakkaukset ja hyvästelemiset, mut onhan sitä viel muutama päivä aikaa noistaki selviytyä. Mitää ideaa ei tuliaisten osalta oo, ei kellää ois mitään mojovaa vinkkiä mitä täält pienest Suomest vois tonne suureen Amerikkaan viedä? :O pari kirjaa oon jo hommannu sinne kylläkin! onneks paperisodat tääl Suomen päässä on jo hoidettu, eli niistä ei tarvii enää sen kummemmin stressata. Lähtö lähenee...